#SLUSH17, MITÄ JÄI KÄTEEN?

Minua haastettiin ennen Slushia kirjoittamaan, miten Slushiin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin pitäisi valmistautua.

Lupasin palata aiheeseen Slushin jälkeen – mitä sieltä voi jäädä käteen. Miten Slush toimii ja miten sitä tulisi kehittää?

Mikä Slush oikein on? Se on business-tapahtuma, jossa on mielettömän positiivinen energialataus. Slushissa on valtavasti ihmisiä, joista puolet tulee Suomen ulkopuolelta. Slush ei ole pelkästään startupeille – se on potentiaalinen kohtaamispaikka kaikenlaisille yrityksille.

Slushiin voi kategorisesti lähteä usealla eri tavoitteella:

  • Kontaktoimaan uusia ja nykyisiä asiakkaita
  • Löytämään kumppaneita
  • Hakemaan sijoittajia tai sijoituskohteita
  • Rekrytoimaan uusia osaajia
  • Oppimaan ja löytämään uusia ratkaisuja
  • Viihtymään

Seidatin osalta olemme kutkuttavassa tilanteessa. Esitysalustamme on valmiimpi kuin koskaan. Saimme Slushia edeltävänä yönä tuotteen seuraavalle kehitysasteelle – syntyi ensimmäinen MVP (minimum viable product). Nyt meillä ei enää ole teknisiä esteitä kansainvälistymiselle ja toiminnan nopeammalle skaalaamiselle. Saimme käyttöön luottokorttimaksut ja muutenkin parannetun käyttöönottoprosessin.

Seidat sai ”arvonnasta” ständin torstaille. Tavoitteemme oli saada mahdollisimman paljon uusia asiakaskontakteja: jututimme ihmisiä, demosimme Seidat-esitysalustaa, keräsimme käyntikortteja, ohjasimme kirjautumaan järjestelmään ja sovimme tapaamisia. Rinnalla pyöritimme some-kanavissa pienimuotoisesti kampanjaa: kirjaudu Slushin aikana, saat pieniä etuja.

Ständipäivän tuloksena saimme ennätyksellisen määrän uusia kirjautumisia järjestelmään eli asiakkaita. Tiimimme Slushissa ja sen ulkopuollla toimi siis paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Suuret kiitokset koko tiimille! Kohtaamisissa saimme mm. IKEAn päättäjän kirjautumaan Seidatiin. Ei välttämättä olisi onnistunut ihan helposti perinteisillä puhelinkontaktoinneilla. Hienointa oli, että useimmat vieraat olivat kiitollisia, että pysäytimme heidät kuulemaan ilosanomaamme. Lopulta he halusivat ehdottomasti kokeilla Seidatia ja loivat tilin alustaamme välittömästi.

Ständillä meillä oli käytössä iso näyttö, jossa pyöritimme esityksiä ja meillä jokaisella kolmella seidatlaisella oli tabletit. Pyöritimme esitykset lontooksi, koska suuri osa porukasta puhui kielillä. Esityksemme taipui loistavasti nopeaan messutyöskentelyyn jälleen kerran.

Perjantain tavoitteemme oli kiertää yritysten ständejä. Osa tiimistämme kiersi muita startupeja ja itse keskityin paikalle tulleisiin paljon parjattuihin korporaatioihin: ABB, Nordea, PWC, Elisa, IBM muutamia mainitakseni. Slushin erityisyys on, että siellä on päättäjät paikalla. Kun menet isonkin korporaation ständille, tapaat siellä toimareita, viestintä-, markkinointi-, myynti-, henkilöstö- ja teknologiajohtajia. Missään muualla et saa kontaktia useaan päättäjään niin helposti. Voit helposti käydä ideasi läpi useammalle johtoryhmän jäsenelle vartissa. Slushiin todellakin kannattaa mennä, jos haluaa myydä jotain korporaatioille. Tabletti käteen, Seidatilla tehty myyntimateriaali auki ja menoksi.

Unelmien Slush olisi digitaalisuuden edelläkävijä! Sitä se ei ole. Slush on ensisijaisesti fyysinen tilaisuus. Digiulottuvuus toimii parhaiten rekrytoinneissa. Vuosi sitten teimme kaksi rekryä Slushin digikanavissa, tänä vuonna tavoite on saada yksi uusi tekijä. Halukkaita on löytynyt.

Jos tavoitteemme olisi ollut löytää sijoittajia – olisimme olleet pettyneitä. Slushin oma tapaamisten sopimisiin tarkoitettu järjestelmä on puutteellinen. Useat kävijät kertoivat kuinka huonosti sen avulla saa luotua tapaamisia potentiaalisiin sijoittajiin, kumppaneihin tai asiakkaisiin. Vaikutti siltä, että järjestelmää ei kukaan halunnut käyttää. Käytännössä moniin muihin vastaaviin matchmaking-sovelluksiin verrattuna se toimii pelkästään lopullisen tapaamispaikan ja ajan sopimiseen. Vaikutus ja huomion herättäminen tulee tehdä jossain toisessa kanavassa. Itselläni se turhauttaa. Miksi toteuttaa oma systeemi tapahtumalle, kun olisi valmiita paljon paremmin toimivia ratkaisuja valittavaksi asti?

Olen itsekin ajatellut parina vuotena, että Slush on kasvanut turhan suureksi. Se ei enää ole Startup-tapahtuma. Haittaako se? Voiko se kasvaa liian suureksi? En tämän vuoden kokemuksen pohjalta näkisi mitään syytä pitää

sitä yhtä pienenä, mitä se on tällä hetkellä. Messukeskuksessa on lisää tilaa. Mitä suuremmaksi Slush kasvaa, sitä enemmän siellä on mahdollisuuksia. Samaan aikaan tilaisuuteen pitää valmistautua paremmin. Pitää valita selkeä strategia, jonka mukaisesti haluaa toimia. Jos ei ole tavoitetta, jää jalkoihin ja homma menee yleiseksi häröilyksi. Slushiin valmistautuminen tapahtuu viime tipassa. Lippuja voi ostaa hyvissä ajoin, mutta start-upien ständit jaetaan ensimmäisen kerran noin kuukausi ennen tilaisuutta – me saimme kaksi viikkoa valmistautumisaikaa. Tapaamisia voi sopia matchmaking portaalissa vain hyvin viimetipassa, tapahtuman mobiilisovellus valmistuu viimeisinä päivinä jne. Slush tarvitsisi Buorren palvelumuotoiluosaamista kokonaiskonseptin haltuun ottamiseen.

Mitä siis jäi käteen? Slush ei lopu tilaisuuden päättymiseen. Siitä se itseasiassa todellisuudessa alkaa. Saadut kontaktit pitää kääntää kassavirraksi. Sovitut tapaamiset täytyy hoitaa, materiaalit lähettää kiinnostuneille, jatkotapaamisia sovitaan lisää, opittu tieto tulisi siirtää käytäntöön jne. Me saimme niin paljon kontakteja, että niiden käsittelyä on pakko priorisoida tarkasti. Kauppoja tulee varmasti syntymään. Rekry saattaa hyvinkin onnistua. Vastaan käveli myös kiinnostuneita sijoittajia tuleviin kasvutarpeisiin. Löysimme ja pääsimme tapaamaan potentiaalisia teknologiakumppaneita. Meillä oli hauskaa, me viihdyimme ja väsyimme. Kaiken kruunasi konsernin pikkujoulut perjantain päätteeksi. Viikonloppuna tiimi vain nukkui.

Niin, olisi Slushissa ollut stagella Mika Häkkistä, Al Gorea, Slackin perustajaa jne. Me keskityimme kaupallisiin tuloksiin. Kukaan meistä ei käynyt edes saunassa. Ilman vetäviä kuninkaallisia ja muita staroja, meillä ei olisi ollut niin paljon mahdollisuuksia poimia virrasta uusia liidejä.

Ensi vuonna toivottavasti kaikki Slushissa nähtävät esitykset on tehty, esitetään ja jaetaan Seidatilla. Olemme valmiita auttamaan Slushia kohti digitaalista edelläkävijyyttä!

NOSTA etäMYYNTITAPAAMISET uudelle tasolle

ilmaisen etämyyntioppaan avulla pääset hyvin vauhtiin

Tukeeko esitysmateriaalisi etämyyntitilannetta? Ohjaako se kauppaan? Seidatin avulla on mahdollista luoda myyntitapaamisiasi varten valmis konsepti, jota on helppo monistaa kaikille myyjillesi joustavassa muodossa.

Tilaa Seidatin ilmainen opas toimivan etäkonseptin luomiseen, niin saat meidän vinkit sen kehittämiseen.

Alta voit myös varata suoraan ajan tapaamiselle, jossa pääsemme keskustelemaan juuri teidän yrityksenne etämyynnistä ja sen kehittämisestä konseptoinnin avulla.
Kiitos tilauksesta! 
Saat oppaan sähköpostiisi tuota pikaa.
Hups! Jotain meni pieleen. Yritä hetken pääästä uudestaan.

ESITYKSET uudelle tasolle

ilmaisen oppaan avulla pääset hyvin vauhtiin

Kiitos tilauksesta! 
Saat oppaan sähköpostiisi tuota pikaa.
Hups! Jotain meni pieleen. Yritä hetken pääästä uudestaan.
Tilaa Seidatin ilmainen esitysopas, niin saat meidän vinkit esitysmateriaaliesi kehittämiseen:
- Tukeeko esitysmateriaalisi käyttötarkoitusta?
- Onko esitysten tavoitteen määrittäminen tuttua? 
- Mikä merkitys on visuaalisuudella viestin sisäistämiseen?

Oppaan avulla on mahdollista kehittää esitysmateriaalejasi ja kasvattaa ymmärrystä, miten esitykset kannattaa rakentaa.

Alta voit myös varata suoraan ajan tapaamiselle, jossa pääsemme keskustelemaan juuri teidän esityksien kehittämisestä.

NOSTA etäMYYNTITAPAAMISET uudelle tasolle

ilmaisen oppaan avulla pääset hyvin vauhtiin

Tukeeko esitysmateriaalisi etämyyntitilannetta? Ohjaako se kauppaan? Seidatin avulla on mahdollista luoda myyntitapaamisiasi varten valmis konsepti, jota on helppo monistaa kaikille myyjillesi joustavassa muodossa.

Tilaa Seidatin ilmainen opas toimivan etäkonseptin luomiseen, niin saat meidän vinkit sen kehittämiseen.

Alta voit myös varata suoraan ajan tapaamiselle, jossa pääsemme keskustelemaan juuri teidän yrityksenne etämyynnistä ja sen kehittämisestä konseptoinnin avulla.
Kiitos tilauksesta! 
Saat oppaan sähköpostiisi tuota pikaa.
Hups! Jotain meni pieleen. Yritä hetken pääästä uudestaan.
Paulus Perkkiö, CEO
SOVI TAPAAMINEN

lue samasta kategoriasta:

kokeile nyt!

Kirjaudu sisään Seidatiin ja aloita ilmainen yksityiskäyttö tai 14 päivän testijakso tiimisi kanssa jo tänään.

Aloita ilmaiseksi